Wat is een expeditiecruise?

Wat is een expeditiecruise?

Deel dit artikel

Een expeditiecruise is een reis per schip naar een ongerept, afgelegen gebied. De doelstelling van de reis is om overweldigende natuurpracht te ontdekken (ijsbergen, gletsjers, oerwoud, onbewoonde eilanden, fjorden) in alle comfort en luxe, maar ook om bij te leren over de bestemming. Lees er hier alles over.

Een expeditiecruise is een reis naar een ongerept, afgelegen gebied. De doelstelling van de reis is om overweldigende natuurpracht te ontdekken (ijsbergen, gletsjers, oerwoud, onbewoonde eilanden, fjorden), maar ook om bij te leren over de bestemming. De nadruk ligt hierbij op duurzaamheid en respect voor het behoud van de natuur, maar ook op comfort en luxe.

Intense, authentieke ervaringen
Tijdens een expeditiecruise probeert men de ervaring voor jou zo intens mogelijk te maken. Hoe men dat doet, is afhankelijk van rederij tot rederij. Bijvoorbeeld met een uitschuifbaar terras met een glazen vloer, dat je het gevoel geeft dat je zelf over het water glijdt. Of door een extra groot dek, of een toegankelijke boeg vooraan het schip, zodat je steeds het beste zicht hebt op wat er rond je gebeurt. Of door in kleine groepjes zo dicht mogelijk bij de natuur te komen, per rubberboot of kajak, varend tussen ijsschotsen of door de fjorden.

Begeleid door expeditieleiders en academici
Er zijn altijd experts aan boord die gespecialiseerd zijn in de bestemming waarheen je vaart. Dat kunnen biologen zijn, maar ook geschiedkundigen, speleologen of gletsjerkundigen. Zij bereiden je aan boord voor met lezingen in een heuse academie, en gaan vaak ook mee op excursie. Net alsof je in een reportage van National Geographic zit! Wanneer je terug naar huis gaat, ben je een echte expert ter zake: zowel in de theorie als in de praktijk.

Avontuurlijk, maar in alle comfort
Een expeditiecruise is niet goedkoop, en richt zich dus op een doelgroep die gesteld is op een zekere luxe. Je kunt dus aan boord rekenen op alle comfort die je zou krijgen op een andere cruise: uitstekende gastronomische gerechten, zwembad en spafaciliteiten, en volledig uitgeruste kamers. De schepen zijn ook veel kleiner dan een standaard cruiseschip om vlot te kunnen navigeren in niet-evidente wateren, waardoor je een intiemere sfeer krijgt. De gradatie van luxe, de grootte van de schepen het aanbod aan faciliteiten varieert van rederij tot rederij.

Nadruk op duurzaamheid
Aangezien deze reizen gemaakt worden voor en door natuurliefhebbers, is het niet meer dan normaal dat bij expeditiecruises de impact op het milieu zo klein mogelijk wordt gehouden. De schepen waarmee wij samenwerken, behoren de groenste schepen ter wereld. De uitstoot wordt zo veel mogelijk geneutraliseerd, en als er water van het schip in zee terecht komt dan wordt het eerst behandeld, gezuiverd en geneutraliseerd om het plaatselijke ecosysteem niet te verstoren. Ook de bezochte bestemmingen worden in hun natuurlijke staat behouden zonder er schade aan toe te brengen.

"Een expeditiecruise richt zich niet per se op het standaard cruisepubliek. Je wil ongerepte verafgelegen gebieden gezoeken in alle comfort, en een schip is nu eenmaal de beste manier om dat te doen."

Waar kun je zoal naartoe?
De populairste expeditiecruises gaan naar de noordpoolgebied (Groenland, Noord-Canada, IJsland, Spitsbergen) en de zuidpool (Antarctica). Op de zuidpool kun je spectaculaire gletsjers zien, maar ook walvissen, albatrossen, zeehonden en pinguïns in hun natuurlijke habitat. In het noordpoolgebied kun je ijsberen zien en het noorderlicht.

Niet noodzakelijk koude bestemmingen
Maar je kunt ook naar Zuid- en Centraal-Amerika. Er zijn expeditiecruises over de Amazonerivier, of naar Polynesië, Melanesië of de Galapagoseilanden. Vraag ons om de brochures van de expeditierederijen, en je zult verbaasd zijn door de adembenemende plekken die je zoal kunt bezoeken.

 

Wanneer kun je een expeditiecruise maken?
Dat is afhankelijk van de regio die je wil bezoeken, en hetgeen je wil zien. De zuidpool (Antarctica) bezoek je bijvoorbeeld in onze winter, de noordpoolcirkel (Arctisch gebied) in onze zomer. In bepaalde maanden heb je meer kans om walvissen te zien, in andere maanden zie je bijvoorbeeld baby pinguïns. Bedenk dus zeker op voorhand wat je graag te zien wil krijgen, en wij helpen je bij het kiezen van de juiste cruise. De schepen hebben elk hun eigen afvaarten, die je kunt consulteren in de brochure van de rederij.

 

Welke rederijen hebben expeditiecruises?
Rederijen die expeditiecruises aanbieden zijn onder andere Hapag-Lloyd, Ponant, Silversea, Celebrity en Seabourn.  

Meer weten?
Ben je helemaal in de ban van expeditiecruises? Kom dan zeker eens bij ons langs om je plannen te bespreken. We vertellen je er graag alles over.
 
 helpt je graag verder
 helpt je graag verder

helpt je graag verder

Selectair Reizen Schoeters

Heb je een vraag? Bel ons gerust even op of stuur ons een mailtje. Dan maken wij zo snel mogelijk werk van jouw aanvraag.

Turnhoutsebaan 97
2970 Schilde